Notice: Trying to get property 'browser' of non-object in /home/healall/domains/healall.nl/public_html/wp-content/plugins/max_wp/classes/MaxWP.class.php on line 60

Destructieve gedachten? Dacht ’t niet!

Denk je nou echt?

De kracht van onze gedachten. Met onze gedachten kunnen we in ons hoofd alles voorstellen wat we maar willen. Onze fantasie is grenzeloos. We kunnen een rode appel in gedachten nemen. Of een vakantie naar een onbewoond eiland. Ook al wil je dat niet, op het moment dat je de regel leest, “zie” je die rode appel voor je.

Maar wat gebeurt er op dat moment eigenlijk in ons lichaam bij die gedachten?

We hebben allemaal wel eens iets mee gemaakt wat ons verdrietig maakte; een ruzie, een relatie die over is, een dierbare die we verloren hebben. Als ik je vraag om zo’n situatie in je gedachten te nemen, alsof je deze weer opnieuw beleeft, en je registreert bewust wat er vervolgens in je lijf gebeurt dan zal je merken dat je ademhaling en je hartslag veranderen, en je spieren zich (ont)spannen. Wellicht kan je ervaren of de temperatuur van je lichaam verandert, er allerlei emoties naar boven komen. In een fractie is dit allemaal van invloed op hoe je je op dat moment voelt en dit gaat de hele dag zo door.

Het schijnt dat wij gemiddeld 40.000 gedachten per dag te verwerken hebben en dat minimaal 70% van deze gedachten negatief zijn. Het schijnt dat deze gedachten niet gekozen zijn maar via ons onderbewustzijn ongevraagd naar boven komen. Dat we over het algemeen ook nog eens in patronen denken, wat ervoor zorgt dat we dagelijks nagenoeg dezelfde gedachten hebben. Al deze gedachten brengen, hoe klein ze wellicht ook zijn, allemaal een reactie in ons lichaam teweeg. Vaak registeren we deze chemische reacties niet bewust maar ze zijn wel bepalend voor hoe we op dat moment in het leven staan.

Op basis van de bovengenoemde situatie kan je concluderen dat onze gedachten, ons hoofd, eigenlijk de baas is over hoe wij ons (vaak onbewust) voelen. Mee eens?

Stel nu dat we onze gedachten gaan kiezen, dat we onze gedachten bewust gaan kiezen. In de zin van dat we de regie gaan nemen over wat er in ons hoofd gebeurd. En dat we hierbij, in dit bewustwordingsproces, de signalen van ons lijf inzetten om ons te vertellen wat (niet) prettig is om te denken. Zou dat kunnen?

Uiteindelijk hebben we allemaal een keus om te denken wat we willen, toch? We kunnen zelf bepalen of we gedachten met een lage trilling (negatieve, veroordelende gedachten) of met een hoge trilling (positieve, stimulerende gedachten) hebben.

Wat maakt dan dat we toch vaak destructieve gedachten hebben? Over onszelf, een situatie of de ander? Ik heb de neiging om nu heel hard STOP te roepen. En dat ga ik dan ook doen; stop met denken als je merk dat de gedachte je geen prettig gevoel geeft. Stop met denken als je merkt dat de gedachte ervoor zorgt dat je een ander tekort doet. Stop met denken als je bemerkt dat de gedachte niet reëel is.

Er is al veel over dit onderwerp geschreven en gepraat. Denk bijvoorbeeld aan Eckhart Tolle. Hij zegt: “Vrijwel iedereen ontleent zijn identiteit aan mentale concepten over wie hij of zij denkt te zijn. Vrijwel iedereen identificeert zich met zijn gedachten. Als je mensen vraagt wie ze zijn, krijg je hun levensverhaal te horen. Maar dat is niet wie ze zijn. Dat verhaal beschrijft slechts een aantal voorvallen uit hun leven. Je kunt jezelf niet leren kennen door erover na te denken. Je kunt jezelf alleen leren kennen door je geest stil te maken en te luisteren – door echt aanwezig te zijn voor wat zich in het heden aandient.”

En als je The Work van Byron Katie bestudeert dan kom je erachter dat ook jij dat kan; kiezen voor gedachten die ervoor zorgen dat je je goed voelt, beter voelt, zonder lijden. Katie doet dit heel mooi door je gedachten te onderzoeken aan de hand van een viertal vragen;

1 Is het waar?

2 Kun je helemaal zeker weten dat het waar is?

3 Hoe voelt het van binnen wanneer je die gedachte gelooft?

4 Hoe voelt het als je die gedachte NIET hebt?

Vervolgens vraagt ze om de gedachten op een aantal manieren om te draaien. En neem van mij aan, hoe meer je hiermee oefent, des te positiever en gelukkiger je in het leven komt te staan.

Vervolgens wil ik graag nog een stap verder gaan. Stel dat je je gedachten bewust in gaat zetten om iets te bereiken? Dit ‘manifesteren’ is overigens iets wat we ongemerkt allemaal al wel eens gedaan hebben. Bijvoorbeeld door te mijmeren over die leuke baan en door “toeval” ‘m ook nog te krijgen. Of onwijs veel zin hebben in die vakantie, jezelf al op dat strand zien liggen en een déjà vu gevoel hebben als je er vervolgens ook daadwerkelijk ligt.

Daar waar jouw gedachten (energie) naar uitgaan, dat creëer je. Bedrijven die een goede visie hebben, zijn succesvoller dan bedrijven waarbij dat niet duidelijk is. Sporters die vlak voor een wedstrijd het parcours of de wedstrijd of de bewegingen visualiseren (in hun hoofd al voorstellen) schijnen beter te presteren. Louis van Gaal leert zijn spelers om de wedstrijd van te voren te imagineren, zodat ze goed gefocust zijn. Hockeyer Floris Evers sluit in de kleedkamer een paar minuten voor de wedstrijd zijn ogen en denkt aan de dingen die voor hem die wedstrijd belangrijk maken. In het Milan lab maken de spelers van AC Milan gebruik van de mind room, waar ze hun wedstrijdacties in gedachten doornemen. Ook turnkampioen Epke Zonderland maakte gebruik van zijn verbeeldingsvermogen door bewegingen met zijn hoofd en lippen te maken, precies in het tempo van zijn vluchtelementen, die hij daarna daadwerkelijk ging maken. In zijn brein was hij al aan het creëren wat hij daarna tot uitvoer ging brengen.

Dus, toen mij gevraagd werd om een stuk te schrijven over “gedachtenkracht” wist ik nog niet welke kant mijn verhaal op zou gaan. Ik was al een aantal dagen in mijn hoofd aan het bedenken welke boodschap ik graag over zou willen brengen. Op enig moment stelde ik mijzelf in de situatie voor waarin ik het artikel aan het schrijven was: het beeld van mij achter de laptop, zittent aan de grote tafel. Mijn bewegingen, de poes die heerlijk relaxt op de stoel ligt. De geur van de koffie uit het kopje dat op tafel staat. De stilte, in het anders met geluid gevulde huis. Mijn ontspannen houding, de woorden die als vanzelf uit mijn vingers stromen. Ben benieuwd wat je ervan denkt!

Geplaatst op Zinzet platvorm voor coaches; ttp://zinzet.ning.com/page/destructieve-gedachten-dacht-t-niet/

Dit bericht delen: